onsdag 31. mars 2010

Shake med is, bringebær og bananer

Hvis du er litt sugen på noe godt i påska eller ungene trenger et energikikk etter skituren er dette løsningen.

Du trenger:
200 gram frosne bringebær
3 bananer
4 dl is
2 dl melk

Putt oppi bringebær og melk i blenderen og kjør dette på isknusingsprogrammet til det har blandet seg.  Tilsett is som har stått i rompemperatur i 10-15 minutter og bananene. Bland godt og server!

mandag 29. mars 2010

Ostekake toppet med vaniljerømmefyll

Dette er en kake som ikke er fattig på kalorier, tar en stund å lage og krever litt forskjellige ingredienser. Den er passende å lage for de som skal ha med seg en god kake til gode venner på påskebesøk.  Kaken bør stå et døgn i kjøleskap før servering.

Du trenger dette:
Bunn:
15 Digestive kjeks
75 gram sukker
1 ts kanel
150 gram smør

Ostefyll:
1 sitron
150 gram sukker
600 gram Philadelpia kremost
4 egg
1 vaniljestang

Rømmefyll:
5 dl lettrømme
7 ss sukker
1 vaniljestang

Alle ingrediensene til bunnen blandes godt i en kjøkkenmaskin og massen trykkes ut i en springform på ca 26 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen av forma.  Forstek bunnen ved 180 grader i 10 minutter.



Deretter ostefyll:  Riv sitronskallet og press også ut saften av sitronen.  Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.  Ha sitron, vaniljefrø, ost, sukker og egg i kjøkkenmaskinen og bland dette godt.  Fordel dette på den avkjølede bunnen og stek den på 140 grader i ca 40 minutter til massen har "satt seg".



Rømmefyll:  Skrap ut frøene av vaniljestangen og bland disse med sukker og rømme.  Dette kan røres sammen for hånd.  Når kaken kommer ut av ovnen helles denne røren veldig veldig forsiktig over ostekaken, det stivner når kaken kjølner.





Kos dere!




lørdag 27. mars 2010

Aprikoshorn

Disse hornene passer godt sammen med god kopp te i påska.  De kan fryses og er da perfekte for kos gjennom hele høytida.  Denne oppskriften gir 24 stk.

Du trenger:
200 gram smør
500 gram hvetemel
0,5 dl sukker
1 ts kardemomme
2,5 dl melk
50 gram gjær
2 egg

Fyll:
Stivt aprikossyltetøy.
Egg til pensling.

Dette gjør du:
Smuldre smøret i melet og tilsett sukker og kardemomme.  Løs opp gjæren i den lunkne melken og bland i sammenpiskede egg.  Hvis du bruker tørrgjær så blander du det bare i melet.   Bland det våte med det tørre til en jevn deig.  La den heve en times tid.

Del deigen i 3 deler og kjevle ut hver del til store runder leiver. Del hver leiv i 8 deler og legg en klatt aprikossyltetøymidt på hver trekant og rull sammen fra den bredeste siden,  Bøy rullene til horn og legg de på stekeplater med bakepapir.  La de etterheve i 45 minutter og pensle med egg før steking.  Stekes midt i ovnen på 250 grader i ca 10 minutter.  Dryss litt melis på før servering.









fredag 26. mars 2010

Pizzasnurrer

Dette er ungenes favoritt i matpakka og kan bakes i store mengder og taes opp av fryseren ved behov.  De er også litt sunnere da det er mere sammalt hvete enn hvetemel.  Her kan en også blande litt etter behov og smak.   Supert å ha med seg i ryggsekken på påsketur!  Eller i bilen på vei et sted... :-)

Du trenger til ca 50-60 stk:
8 dl melk
4 ss olje
100 gram gjær
600 gram hvetemel
600 gram sammalt hvete, fin
200 gram sammalt hvete, grov
2 ts salt
1 ss honning

Rør gjæren ut i litt av melken som er lunken.  Bland resten av melken, olje, salt, honning og mel sammen til en smidig deig.  La den heve en times tid.



Lag 2 porsjoner av pastasausen som jeg har laget tidligere, kok den inn så den ikke er for flytende.
+ 1 pakke kokt skinke
+ 5 dl revet hvitost

Ta deigen ut på bakebordet og del den i 4 deler.  Kjevle hver del til avlange leiver, pensle de med olivenolje og ha utover sausen.  Dryss over strimler av skinke, ost og litt pizzakrydder hvis du ønsker det.  Rull sammen fra langsiden og skjær i skiver.  Legg bakepapir på stekebrettet og legg snurrene på, dryss så på litt ost på toppen.






La de etterheve i 1 - 2 timer.  Stekes på 225 grader i 12-14 minutter på midterste rille.

torsdag 25. mars 2010

Langpanne-sjokoladekake uten egg

Her er kaken som egner seg i de fleste barnebursdager pluss for de som ikke kan spise egg.  Den ble en suksess i dag, tomt fat...

Du trenger:
1 liter hvetemel
6 dl sukker
4 ss bakekakao
1 ts bakepulver
2 ts natron
1 ts vaniljesukker
2 ts kanel
1 liter kulturmelk.

Bland alt det tørre og rør deretter inn kulturmelken, bland godt.

Legg bakepapir i langpanna og stek kaken midt i ovnen på 200 grader i 25-30 minutter.   Avkjøl kaka helt på en rist før du pynter den.



Pynt:
100 gram sjokolade
100 gram smør
100 gram melis
1 stort egg
1 pose seigdamer eller -menn

Smelt sjokoladen på svak varme.  Pisk smør og melis hvitt og deretter røres egget inn og så den smeltede sjokoladen.   Smør dette utover kaken og pynt med dertil egnet pynt.



Rop på barna!








onsdag 24. mars 2010

Kalkunsmørbrød med korianderdressing

Her kommer en god lunchrett som er enkel å lage og smaker veldig godt.

Du trenger til 4 personer:
1 kalkunfilet (750 gram)
8 små tomater
2 avokado
2 hjertesalat
4 tykke skiver landbrød (olje og salt/pepper til steking)

Dressing:
2 dl yoghurt naturell
2 ss fersk hakket koriander
saften av 1/2 sitron
salt og pepper

Dette gjør du:
Skjær kalkunfileten i skiver og deretter i spireklare strimler. Stek de i smør/olje i ca 4 minutter.  La de deretter hvile i 5 minutter.   Stek så landbrødskivene som er oljet og saltet litt til de blir brune.

Dander smørbrødet:
Legg først hjertesalat og fileter på smørbrødet, pynt med avokado og tomater og ha så på dressingen.

Nyt!

tirsdag 23. mars 2010

Sjokoladekake med vaniljekrem og smeltet sjokolade

Dette er en enkel og veldig god sjokoladekake der fyllet kan varieres med det du har tilgjengelig.  Vi hadde den på barnebursdag i helga og både store og små likte den veldig godt!

Dette trenger du:
4 egg
175 gram sukker
135 gram smør
100 gram Walters Mandel sjokolade (eller annen sjokolade du har)
135 gram hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

1 pakke vaniljekrem
Sjokolade til pynt på toppen av kaka

Dette gjør du:
Visp egg og sukker til eggedosis i kjøkkenmaskinen.  Smelt smør og sjokolade sammen og vend denne blandingen forsiktig inn i eggedosisen.   Sikt deretter det tørre inn og rør det forsiktig sammen.

Stekes på 175 grader i en smurt springform, ca 45-50 minutter.  Bruk bakepapir i bunnen av formen.

Når kaken er kald deles den i to og vaniljekremen fordeles.  Legg på topplokket og smør utover smeltet sjokolade blandet med litt fløte eller melk.


Pynt og nyt!

mandag 22. mars 2010

Gulrotkake som virkelig smaker godt (a la R.O.O.M)



Denne fantastiske oppskrifta fant jeg på favorittmatbloggen min, hos Trine.  Der finner jeg mye godt og dette var ikke noe unntak, hadde ikke muskat og kokesjokolade så det byttet jeg ut med kardemomme og Walters Mandel, men det gikk helt strålende!



Dette trenger du til kakebunnen:
3 store egg
2,5 dl matolje
350 gram sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1/2 ss natron
1/2 ss bakepulver
325 gram hvetemel
100 gram finhakket Walters Mandel
400 gram gulrot, revet (halvparten grovt og halvparten fint).
1 1/2 eple revet


Ostekrem (denne laget jeg med det jeg hadde):  Fantastisk!
100 gram romtemperert smør
300 gram melis
400 gram romtemperert kremost, naturell


Dette gjør du:
Pisk sammen egg, sukker og olje.  Sikt i hvetemel og de øvrige tørre ingrediensene og bland røren forsiktig sammen.  Rør forsiktig inn hakket kokesjokolade, gulrot og eple.


Kaken stekes på 180 grader, jeg brukte en stor springform, men en langpanne på ca 20x30 cm kan også brukes.  Jeg stekte den på rist midt i ovnen på ca 50 minutter, sjekk med en tynn pinne på slutten at den er stekt i gjennom.


Avkjøl kaken og pynt med ostekremen.  Ostekremen lages ved å blande ingrediensene i kjøkkenmaskinen og piske den luftig  :-)


Pynt og nyt!

søndag 21. mars 2010

Bursdagskake

Her i familien er det flere som har bursdag i mars og jeg er veldig glad i å bake kaker så dette er en bra måned.  Vi feirer også gjerne hver bursdag 2-3 ganger....


Dette trenger du til Sukkerbrødbunn:
6 egg
180 gram sukker
180 gram hvetemel
1 ts bakepulver

Dette gjør du:
Egg og sukker piskes til veldig stiv eggedosis, hvis du tror du er ferdig så bare hold på litt til.  Du kan gjerne holde på i 10-15 minutter, dette gir svært godt resultat.  Sikt deretter mel og bakepulver over eggedosisen og vend det meget forsiktig inn.

Stekes i smurt form som er 24 cm i diameter i 40-45 minutter. Ovnen på 160 grader.  Jeg bruker bakepapir i bunnen av formen og dette kan du også legge over kaka når den har stekt i 30 minutter for å unngå at den blir mørk på toppen.  Vær forsiktig når du åpner ovnen.

Dette trenger du til pynting:
3 bananer
4-5 dl kremfløte
1 pakke vaniljekrem
1 marsipanrull (ca 400 gram)
litt hjemmelaget jordbærsyltetøy
1 boks mango
sjokoladehjerter

Pisk kremen og bland litt av den med de tre mosede bananene.

Del sukkerbrødbunnen i tre og dynk med mangosaft på det nederste laget.  Fordel pakka med vaniljekrem utover det nederste laget og skjær mangoen i biter og fordel dette også.

Nytt kakelag på og litt mer dynking.  Deretter smører du banankremen utover og topper det med hjemmelaget jordbærsyltetøy.

Siste laget på og hele kaka dekkes med et bra lag med krem.  Sett den i kjøleskapet mens du kjevler ut marsipanrullen.  Sjekk med et stort fat at rundingen er stor nok til å dekke kaka og løft den på ved hjelp av det store fatet.  Bruk melis når du kjevler ut så går det greit.  Skjær vekk det som er til overs rundt kaka og lag marsipanroser eller annen pynt.  Så er det opp til deg hva som skal stå på toppen og hva slags annen pynt du har tilgjengelig.  God blir den i hvertfall!
















onsdag 17. mars 2010

Stekt ris (Fried rice)

Dette er en strålende rett når du har risrester i kjøleskapet eller rett og slett er lei vanlig ris.  Ungene synes det er storveis.

Dette trenger du:
250 gram skinke/pølse eller kyllingrester, reker kan også brukes med hell.
2 båter finhakket hvitløk
olje til steking
6-7 dl  kokt ris som er avkjølt
1 stor gulrot i små terninger
200 gram erter (gjerne dypfryste)
2-3 egg
2 ss fiskesaus (Nam Pla - thailandsk måte å salte på)
1/2 ts pepper

Dette gjør du:
1. Varm stekepannen eller woken og stek hvitløk i olje og ha deretter i skinke/kylling/reker.  Ha i risen og la det steke til det er gyllent.

2. Bland inn grønnsakene og la det surre i 5-7 minutter.

3. Lag et hull i midten av risblandingen og ha i litt olje og eggene og rør godt.

4. Smak til med fiskesaus og pepper.

Her er det et utall variasjonsmuligheter både med "kjøttet" og grønnsakene, bruk løk, sopp, paprika, ingefær, aspargesbønner etc. etc

Jeg serverte dette som tilbehør til barnas kjøttboller og de voksnes helstekte Kylling med sitron, timian og hvitløk.



tirsdag 16. mars 2010

Laks på Spinatseng

Denne retten har jeg fått inspirasjon av fra de fantastiske Bergenström damene som har skrevet "Under Valnøttreet".  Vi var mange voksne og barn i går ettermiddag og denne retten slo til hos alle.  Jeg laget en stor porsjon og brukte to former som dere ser under.

Dette trenger du til 4 personer:
800 gram skinnfri laksefilet eller 4 porsjonsstykker skinnfri laksefilet
1 ss smør eller olivenolje
200 gram spinat
1 ts salt og pepper
3 dl fløte (jeg blandet kremfløte og matfløte)
1 dl tørrvin
5 ss nyrevet parmesan

1. Smør en ildfast form med olje eller smør.
2. Vask og tøsk spinatbladene eller enda bedre; putt de i salatslynga og sentrfuger de tørre. Fordel bladene i den smurte formen og leg fisken oppå spinaten.  Smak til med salt og pepper.
3. Hell en blanding av fløte og vin ved siden av fisken.  Dryss med parmesan.
4. Sett formen i stekovnen ved 175 grader i ca 25 minutter.

Serveres med en salat med spinatblader, tomat, avokado + stekte potetbåter.

Under ser dere retten før den er stekt:

søndag 14. mars 2010

Loff/Brioche a la Schakenda

Dette er en deilig loff til en rolig søndags morgen.


Du trenger dette:
525 gram hvetemel
6 egg + 1 egg til pensling
1 pakke tørrgjær
40 gram sukker
1 ts salt
250 gram smør i terninger


1. Bland mel, sukker, salt og gjær i en bolle.  Knekk eggene i deigen og rør dette sammen.  Når alt dette er godt blandet tilsetter du små terninger av smør og elter dette i minst 15 minutter.  Når deigen er glatt settes dette til heving i 2 timer.  Alternativt lar du det heve natta over i kjøleskap og serverer ferstktil frokost.


2. Del deigen så i 16 deler og trill runde boller.  Smør to brødformer og ha 8 boller i bunnen av hver form.  Dekk til og la dette heve i ca 2 timer.


3. Pensle med egg og la det steke i 10 minutter på 200 grader og deretter ca 20 minutter på 180 grader.  Ta de ut av formen og la det avkjøle på rist.


Nyt...


lørdag 13. mars 2010

Boller med vaniljekrem inni

Her kommer en ny variant av de gode gode bollene jeg pleier å lage.  Disse er fylt med vaniljekrem.

Dette trenger du:
2 liter hvetemel
1 liter H-melk
100 gram gjær for søt deig
2 dl sukker
2 egg
1 ts salt
2 ts kardemomme
200 gram smør

1 pakke vaniljekrem.

Bland alt utenom smøret i kjøkkenmaskinen og rør i 10 minutter.  Deretter tilsettes smøret i små terninger og dette eltes i 15 minutter til deigen er jevn og fin.  Hev det så til dobbel størrelse, slå deigen ned og hev den en gang til.  Deretter deles deigen i ca 35 deler og de kjevles til ca 12 x 12 cm.  Legg på ei stor spiseskje med vaniljekrem og hev de deretter 2 timer til.  Jo mere de heves jo bedre blir de.  Alternativet er å kaldheve deigen i kjøleskap og lage ferske boller til søndagsfrokosten eller til turen.

Bollene pensles med egg når de er ferdig hevet.  Stekes på 220 grader i 10-12 minutter avhengig av størrelse.
















fredag 12. mars 2010

Så fantastisk hyggelig!

Jeg har fått en veldig hyggelig melding!  Jeg har fått en Award av Monica, som har en kjempefin blogg.  Du ser at hun virkelig kan å lage mat.








Tusen, tusen takk! Dette er supermotiverende for meg som startet med bloggingen etter filmen "Julie Julia" i november i fjor.


Denne Awarden er beskrevet slik:
The sunshine blog award is awarded to bloggers whose positivety and creativity. Inspire other in the blogworld. The rules for accepting the award are:
1.Put the logo on your blog or whitin your post
2.Pass the award to 12 bloggers
3.Link the nominees whitin your post
4.Let them know they recieved this award by commenting their blogs
5.Share the love and link to the person from who you recieved the award from.

Denne Awarden gir jeg videre til disse bloggene som jeg følger ivrig med på: 

http://middaghosdolbakken.blogspot.com/
http://epicureatricen.blogspot.com/
http://takkformat.blogspot.com/
http://lekkermunn.blogspot.com/
http://tonenygaard.blogspot.com/
http://ingvildsmatblogg.blogspot.com/
http://trineblogg.blogspot.com/
http://pepperkverna.blogspot.com/
http://halvtomtglass.blogspot.com/
http://boefjerding.blogspot.com/
http://nokenmatblogg.blogspot.com/
http://lineskitchen.blogspot.com/

Her er det mye inspirasjon som gir meg mange gode ideer - både med hensyn til mat og interiør. 

Helstekt kylling med sitron, timian og hvitløk

Dette er en kyllingrett jeg fikk anbefalt av Merethe på Grønn på Lilleaker i dag.  Gode råd fra kompetente medarbeidere :-)  Hun har laget den med stort hell flere ganger!

Dette trenger du:
1 kylling, min var 1,3 kg
3-4 sitroner i båter
halvparten av en frisk Timian
1-2 hele hvitløk. Deles i fedd som igjen fedd skives.
Pepper og havsalt

1. Løsne bukskinnet fra kyllingen med fingrene og putt salt, pepper, timian, hvitløk og sitronbåter inn.  Putt inn så mye som det er plass til.
2. Putt resten av sitronbåtene, hvitløksskivene, timianen og salt og pepper inn i selve kyllingen.
3. Surr kyllingen med bomullstråd så den er godt sammenbundet.
4. Sett ovnen på 190 grader.
5. Stek den i 20 minutter pr 500 gram.

Serveres med en grønn salat og ovnsstekte poteter med aioli til.







tirsdag 9. mars 2010

Kanelsnurrer fra bakeriet i Lom

Nå har jeg endelig funnet oppskriften til Morten Schakenda og gleder meg til å prøve den.  Den var trykket i Tara, tusen takk!  Hele familien elsker kanelsnurrer så jeg føler at dette må bli en høydare!

Dette trenger du:
1 kg hvetemel
5 dl lun helmelk, max 30 grader
150 gram sukker
15 gram salt
15 gram kardemomme
1 stort egg
50 gram fersk gjær
150 gram smør

Fyll:
125 gram mykt smør
125 gram sukker
2 ss malt kanel

1. Ha alle ingrediensene bortsett fra smør i eltebollen og elt det i 15 minutter.
2. Tilsett smør i små terninger og elt i nye 15 minutter, pass på at alt smøret har blandet seg i deigen.
3. La den heve til dobbelt størrelse, ca halvannen time.
4. Strø mel på bakebordet og kjevle ut deigen til et rektangel på ca 40 x 50 cm.  Smør på smøret på deigen og strø sukker og kanel jevnt utover.  Gni med hånda så det blir godt blandet.
5. Brett 1/3 av deigen inn mot midten på langsiden, og brett den siste delen over den igjen så det blir tre lag.
6. Kjelve dette ut igjen til 30 x 60 cm.  Del deigen i 16 strimler på tvers. Hver skrimmel snurre/vris og knytes sammen til en knute..
7. Sett de på et stekebrett med bakepapir og dekk med plast.  La de heve en drøy time.  Pensle med sammenvispet egg og strø med sukker.
8. Stekes ved 175 grader i ca 20 minutter.










søndag 7. mars 2010

Parmakylling

Nå er jeg tilbake etter en toukers deilig ferie... Har også gått på Thai-kokkekurs så det er mulig at det blir litt mer eksotiske middager her etterhvert.  Det er vel det beste matlandet i verden etter min smak, Italia som en god nummer to.  Og i tillegg til at maten i Thialand er kjempegod er den også veldig sunn!

Retten under er inspirert av de svenske Bergenströmdamene som jeg har brukt før, men denne er endret en del da vi ikke hadde alle ingrediensene i kjøleskapet en søndag rett etter ferien.

Dette trenger du til 4 personer:
Smør til langpanna
12-14 poteter
2 løk
2 fedd hvitløk
4 store kyllingfileter  (brukte Stangekylling)
Salt og pepper til krydring + litt (tørket) gressløk
8 skiver Parmaskinke
3 dl matfløte

1. Smør en liten langpanne eller en stor ildfast form med smør.
2. Skrell potetene og skjær de i båter og kok de i 4 minutter i lettsaltet vann.  La de renne av og legg de i bunnen av formen.
3. Kutt løk og hvitløk i små biter og stek det i en panne til de er gyldent og fordel de på potetene.
4. Dryss kyllingfiletene med salt og pepper og surr parmaskinken rundt filetene.  Legg de så oppå potetene.
5. Hell matfløten ved siden av filtetene i formen.
6. Stek det på 225 grader i 30-35 minutter eller til kyllingen er gjennomstekt.  Strø litt gressløk over når den er stekt.
7. Serveres med en salat eller oppskjærte tomater og avokado som jeg gjorde.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails